Arrangör av Industrinatten Värnamo kommun:
Teknikcollege Västra Småland • Johanna Arvidsson
johanna.arvidsson@edu.varnamo.se • 0370-37 76 94
Värnamo Kommun • Anki Hansson
anki@varnamonaringsliv.se • 0370-30 24 55
Värnamo kommun präglas av den småländska företagsamheten.
Värnamoområdet tillhör en av Sveriges mest intressanta småföretagarregioner. Vi präglas av en innovations- och entreprenörskapsanda som har gett bygden flertalet framgångsrika och kända företag både nationellt och internationellt.
Vår region är en tekniskt skapande region där företag arbetar systematiskt med problemlösning. Här finns otroligt många spännande teknikföretag. I Värnamo kommun står tillverkningsindustrin för drygt 24 procent av arbetstillfällena, vilket är en mycket större andel än genomsnittet i Sverige som är 11 procent.
Med en hög specialistkompetens och automatiseringsgrad inom industrierna krävs personal som kan driva utvecklingen framåt. Utvecklingen går fort i det här området och företagen arbetar med många spännande tekniker så som Automation, 3-D printning, VR och AI. Digitaliseringen inom industrin kommer att leda till många nya spännande yrkesroller fram över. De yrkesroller som det finns många anställda inom industrin idag är verktygsmakare, svetsare, lagerpersonal, montörer, maskinoperatörer, ingenjörer & tekniker samt service- och underhållstekniker. Men naturligtvis finns det även andra yrken inom industrin; inköpare, säljare, marknadsförare, produktionsledare, chefer, personalvetare och ekonomer för att nämna ett antal.
När Industrinatten goes daytime går av stapeln i Värnamo kommun den 4 maj kommer kommunens cirka 400 åttondeklassare att få göra besök hos flera företag och förhoppningsvis bli inspirerade inför kommande utbildnings- och yrkesval.
”Som arbetsgivare inom den tillverkande industrin finns det många utmaningar när kommer till att rekrytera kompetent personal. För oss blir det viktigt att profilera oss lokalt och berätta vad vi står för och vad vi gör. Vi måste också vara duktiga på att visa upp den bredd av roller och arbetsuppgifter som finns i vår organisation. Industrinatten är ett ypperligt tillfälle att kunna göra detta och vi ser fram emot att delta den 4 maj.”
Fredrik Nilsson, PA Director / Managing Director, Trelleborg Mixing Forsheda AB
Samling och information
Samling sker på respektive skola; Apladalsskolan, Bors skola, Forsheda skola och Gröndalsskolan för eleverna tillsammans med skolans personal. Elever och skolans personal bussas eller går till de företag som ska besökas i Bor, Bredaryd, Forsheda och Värnamo.
Studiebesök
Ute på företagen får man veta mer om vad företaget gör, vilka yrkeskategorier som finns där, vilken kompetens och vilka egenskaper som man uppskattar hos sina medarbetare. Varje grupp besöker 2 olika företag där företagen visar upp sin verksamhet under cirka entimmes långa besök.
Besöken kommer inkludera företagsinformation, rundvandring och aktivitet där eleverna får prova på något praktiskt moment.
Material
Utbildningsmaterialet är ett komplement och hjälper skolan att förbereda eleverna inför besöken och ge dem kunskaper om dagens moderna industri. Genom att arbeta med materialet Introduktion till industrin får eleverna genom roliga övningar lära sig mer om industrin, industriella begrepp, olika yrkesroller och utbildningsvägar.
För att kvalitetssäkra företagsbesöken samverkar vi med Ung företagsamhet i Jönköpings län. Genom UF kan lärare skapa ett kostnadsfritt konto och använda materialet Möte med en entreprenör. Materialet, som består av en lärarhandledning, ett elevhäfte och ett häfte för den som tar emot eleverna, hittas under fliken Läromedel och Se möjligheterna. Materialet ger eleverna förslag på frågor till yrkesrepresentanterna och bjuder in till att tänka till kring ytterligare frågor att ställa. Det kan användas såväl innan som under och efter besöken.
Skapa konto här: Ung Företagsamhet